Creatief thuiswerken in lockdowntijden
Fijn toch, dat thuiswerk? Geen verloren uren meer in de files. Even tijd om tussen twee mails door snel naar de bakker te lopen. Lekkere koffie in plaats van het sopje uit de automaat. Alleen zijn de rug en de nek vaak minder tevreden. Want de comfortabele stoel en het netjes afgestelde bureau is al wekenlang ingeruild voor een keukenstoel en gewone tafel waar je kromgebogen je dagen slijt. Veel zin of budget om duur ergonomisch kantoormeubilair in huis te halen, heeft niemand. Maar geen nood. Ook de kinderstoel, een schoenendoos tot de strijkplank kunnen helpen.
De werkplek
Niet enkel je rug en nek kunnen last ondervinden van het thuiswerken, ook je ogen. Plaats je bureau daarom nooit voor het venster en zit ook nooit met je rug naar het venster. Dan is de lichtinval niet goed en dat kan vermoeiend zijn voor de ogen. Als de ruimte het toelaat, zet dan je bureau loodrecht ten opzichte van het venster. En op anderhalve meter ervan. Dat is perfect voor de lichtinval. Probeer de tafel of je bureau ook niet tegen de muur te zetten, de ideale afstand is dat er achter je scherm nog twee meter is om je ogen even te laten rusten door even verder te kunnen staren.
De stoel
Heb je nog ergens een bureaustoel staan, gebruik die dan. Want die is in de hoogte verstelbaar en geeft steun aan de onderrug. Een keukenstoel kan zeker, maar dan wel met wat extraatjes. Leg sowieso een kussen op het zitvlak, want een hele dag op een harde stoel zitten, zorgt voor druk op de benen. Check of de stoel niet te hoog of te laag is door ervoor te staan. De bovenkant van het kussen of het zitvlak moet tegen je knieschijf komen. Is de zitpositie te hoog door het kussen en bengelen je benen, neem dan een stevige schoenendoos – vul die desnoods met boeken – of een trapje van de kinderen om je voeten op te plaatsen. Zorg er altijd voor dat je met platte voeten zit en dat je knieën een hoek van 90 graden maken zonder dat die hoger dan het bekken komen. Voor je onderrug voorzie je het best ook nog een comfortabel kussentje om achter je te plaatsen. En zit zeker diep genoeg op je stoel. De perfecte positie is die waarbij tussen het zitvlak en je knieholte nog een vuist kan. Zoek dus in huis een stoel waarbij dat allemaal klopt.
De afstand
Zit met je buik tot bijna tegen de tafel. Zo kunnen je armen op het blad leunen. Met een bureaustoel is dat niet nodig omdat je daar armsteunen hebt waarop ze rusten, maar een keukenstoel schuif je dicht genoeg aan om het nodige comfort te hebben.
De tafel
De hoogte ervan controleer je door je armen erop te leggen. Die moeten een hoek van negentig graden vormen terwijl je schouders in rust zijn. Is je tafel te laag, zet die dan op houten plankjes. Maar zorg wel dat alles stabiel is. Zorg er ook voor dat je tafel diep genoeg is zodat je je scherm op voldoende afstand kunt zetten en dat er plaats is voor voldoende beenruimte.
Het scherm
Hiervoor moet je misschien wel een investering doen. Als je geen oud toetsenbord op zolder hebt liggen, koop er dan eentje. Of vraag er één aan je werkgever. Je moet je scherm namelijk hoog en ver genoeg zetten zodat je je nek mooi recht kunt houden tijdens het werken. Een hele dag op een laptop werken die laag voor je staat, is echt geen goed idee. Strek je arm voor je uit, zover moet dat scherm minimaal staan. En zorg dat de bovenste rand op ooghoogte is. Dat kun je doen door je laptop op een stapel boeken op een paar pakken printpapier te plaatsen. Sluit er dan je toetsenbord op aan en alles werkt perfect.
De muis
Kies net zoals het toetsenbord voor een externe muis en plaats die zo dicht mogelijk bij je toetsenbord zodat alles binnen schouderbreedte valt.
Drinken
Zet zeker geen fles water of kan koffie op je bureau. Om het halfuur moet je toch echt even recht staan om je rug te ontlasten en omdat bewegen goed is voor de focus. Een glas water of een kop koffie halen is een perfecte reden om even recht te staan. Al stappend telefoneren is ook altijd een goed idee.
Rechtstaand werken
Wissel ’s morgen en in de namiddag eens af tussen zitten en rechtstaand werken. Je hebt daarvoor heus geen verstelbaar bureau nodig. De strijkplank kan bij niet al te grote mensen helpen. Zet die voor de boekenkast waarin je je scherm op ooghoogte plaatst. Je toetsenbord ligt dan op de strijkplank die je op de goede hoogte zet. Wat ook handig is, is zo’n Tripp Trapp-stoel die mensen met kinderen waarschijnlijk wel in huis hebben. Die kan je perfect op hoogte instellen. Zet die op tafel. Het zitvlak gebruik je om je scherm op te plaatsen en het plankje voor de voeten is ideaal om je toetsenbord en muis op te leggen. Zorg dat je armen mooi in een hoek van 90 graden rusten en dan staat alles perfect.