In enkele stappen naar een ergonomisch verantwoorde werkplek
Dynamisch zitten
Om de tussenwervelschijven maar ook rug- en beenspieren en hoe vreemd het moge klinken, ook de hersenen bij het zitten ondanks de hoogste belasting met voedingsstoffen te verzorgen, is dynamisch, beweeglijk zitten het beslissende concept. In principe heet het: geen enkele zithouding is goed, maar de voortdurende wisseling van de ene zitpositie naar de andere ontlast de tussenwervelschijven en bevordert de doorbloeding, de stofwisseling en de ademhaling en daarmee het prestatievermogen, d.w.z. de productiviteit van de medewerkers.
Synchroonmechaniek
Deze stoelconstructie ondersteunt het dynamische zitten, waarbij zij in iedere zitpositie de lichaamshouding optimaliseert. Bij de beweging van de rugleuning naar achteren of naar voren beweegt de zitting synchroon, in een verhouding van ca. 1:2,5 waarbij het draaipunt zich ongeveer een vuistbreedte van de knieholte bevindt. Dit voorkomt bloedstuwingen onder in de dijbenen. Bij het synchroonmechaniek wordt de mens permanent en op de goede wijze gesteund in zijn natuurlijke bewegingsverloop. Naast het klassieke synchroonmechaniek wordt het 3-punts synchroonmechaniek steeds meer doorgezet. Hierbij kantelt de voorkant van de bureaustoel. Dit voorkomt druk in het gebied van het dijbeen en bevordert daardoor de doorbloeding.
Goede zittechniek
De optimale zithouding wordt bereikt door het handhaven van de dubbele S-vorm van de wervelkolom. Deze houding wordt begunstigd door een draaiing van het bekken naar voren. Zo wordt de borstkas “opgetild” (daarbij wordt de ademhaling verlicht), de halswervelkolom gestrekt en kan het gewicht van het hoofd (ongeveer 9% van het lichaamsgewicht) beter gedragen worden. Daardoor onstaan er minder spanningen in de nekspieren.
Open zithoek
Een zithoek met een hoek van meer dan 90° tussen bovenlichaam en dijbeen ondersteunt de rechtophouding en verbetert daardoor de ademhaling, de stofwisseling, de spijsvertering, de buikstand en dus de arbeidsprestatie. Wetenschappelijke tests wijzen uit dat een lichte zitvlakneiging van ca. 3° – 4° de houding ook bij langer zitten optimaliseert. Een grotere zitvlakneiging is problematisch, omdat de zittende persoon naar voren glijdt, het contact met de rugleuning verliest en de dubbele S-vorm van de wervelkolom niet kan nakomen.
De juiste instelling
De beste bureaustoel helpt niet, als hij niet goed is ingesteld. Correct zit u, als bovenarm en onderarm ongeveer een recht hoek vormen en de onderarm op het bureautafelblad ligt. De voeten moeten met zool en hak ontspannen op de grond staan en de onderarmen losjes op de bureautafel liggen. Een hoogteverstelbare armlegger ontlast armen en ellebogenen en vermijdt zo spanningen in het schouder/nekgebied. Ideaal is het toepassen van hoogteverstelbare bureautafels, teneinde die aan de eventuele lichaamsmaten aan te passen. Indien nodig moet bij kleine personen een voetenbank gebruikt worden.
Al naar gelang het lichaamsgewicht moet de tegendruk van de rugleuning individueel ingesteld worden. Afhankelijk van de aard van de werkzaamheden moet de werkplek zinvol georganiseerd zijn. Daarbij moet bij overwegend beeldschermwerk speciaal op de positie van toetsenbord en beeldscherm gelet worden, om vermoeiing en eenzijdige belasting door een verkeerde houding van het lichaam te vermijden. zet daarom het toetsenbord altijd in één lijn met het beeldscherm. Houdt onder het beeldscherm en toetsenbord de ruimte onder het bureau leeg, zodat ook de knieën en voeten recht onder het lichaam kunnen blijven.
Dynamisch werken
Ongeacht hoe goed u zit, uw lichaam heeft regelmatig afwisseling van houding nodig. Organiseer daarom uw werkplek bewust zodanig, dat u niet alles vanuit uw stoel bereiken kunt. Sta op om naar de printer of het fotokopieerapparaat te gaan, voor een kleine pauze of voor een teambespreking met collega’s. Strek u eens uit naar de kast of leg uw voeten eens omhoog. Negeer de lift eens en neem de trap. Ga in de pauze wandelen, maar indien mogelijk wel in de buitenlucht. Als u bovendien ook nog regelmatig sport beoefent, geeft u uw organisme ruggesteun, die hij aan het bureau nodig heeft.
Correct zitten: Het resultaat
Correct zitten met ergonomisch goed kantoormeubilair helpt de verschijnselen van het RSI-syndroom en CTS (“carpaltunnelsyndroom”) te voorkomen. De gehele bloedcirculatie zowel als de lymfesysteemfunkties worden bevorderd en verbeterd en daarmee het zich goed voelen en het prestatievermogen. De continue verzorging van de tussenwervelschijven met voedingsstoffen en niet in de laatste plaats de tevredenheid en het vertrouwen van de medewerkers in hun eigen vaardigheden zijn opnieuw een motor voor aanvullende motivatie en procuctiviteit.
Het lymfesysteem is o.a. voor het immuun- en afweermechanisme van ons organisme verantwoordelijk. Dynamisch werken heeft een gunstige invloed op deze functies. Aderkleppen verhinderen het terugstromen van het bloed. Een goede doorbloeding in het been en zitvlakgebied verbetert de circulatie en de stofwisseling.