Hoe kiest u een ergonomische bureaustoel?

 In Blog

Omdat steeds meer mensen zittend werk achter een computer doen, komt er gelukkig ook steeds meer aandacht voor ergonomie. Een goede zithouding is ontzettend belangrijk en kan veel gezondheidsklachten voorkomen. Daarom is een ergonomische bureaustoel die de medewerker in deze goede zithouding zet essentieel. Het voorkomt rug- en nekklachten maar ook hoofdpijn en zelfs migraine, die op hun beurt namelijk vaak een lagere productiviteit veroorzaken en meer ziekteverzuim. Daarnaast ondersteunt een goede ergonomische bureaustoel de bewegingen van het lichaam, worden spieren minder belast, gaat de medewerker vrijwel automatisch in een correcte houding zitten en wordt de bloedsomloop gestimuleerd in plaats van afgekneld zoals een standaard stoel zou doen.

Maar wat houdt dit nu precies in, waar let u op ten opzichte van een “gewone” bureaustoel en hoe kan het voordelen opleveren? Brandenburg zet de feiten voor u op een rij.

Ergonomische bureaustoel: waar let u op?

Er zijn enkele zaken die belangrijk zijn om naar te kijken bij het uitzoeken van een ergonomische bureaustoel.

Ten eerste is het van belang dat de stoel voldoende ondersteuning in de onderrug geeft en een verstelbaar zitvlak heeft: zowel in de diepte als in de hoogte. Daarnaast is het goed als de armleuning verstelbaar zijn in hoogte en breedte.

Ten tweede is het goed om te weten dat het de kosten waard is om te investeren in een goede stoel Ook hier is goedkoop duurkoop, zeker bij het besef hoe belangrijk goede vitaliteit op het werk. Een goede bureaustoel kan dit stimuleren, een slechte tegenwerken. Cruciaal is hierbij echter wel dat de stoel goed wordt ingesteld. De duurste en meest ergonomische stoel heeft weinig toegevoegde waarde als deze verkeerd wordt gebruikt. Koop daarom nooit alleen een stoel omdat deze er mooi uitziet of past in het kantoorinterieur, de mooiste designstoelen slaan met ergonomie volledig de plank mis.

Tenslotte blijft het belangrijk om niet 8 uur achter elkaar in een zitten positie te blijven. Neem korte breaks, sta op en loop een stukje, ga naar het toilet of haal iets te drinken. Hierdoor worden de spieren aangesproken om op een andere manier te bewegen, waardoor er een goede balans tussen zitten en staan of lopen komt. Wissel ook regelmatig van werkhouding en doe geregeld oefeningen om te rekken en te strekken. Deze oefeningen hoeven niet lang te duren, maar zorgen wel voor een goede variatie in bewegen.

Checklist voor uw nieuwe ergonomische stoel

Volgens de Nederlandse Praktijkrichtlijn NPR 1813 ‘Ergonomie – Richtlijn voor kantoormeubelen en hun toepassing bij de inrichting van administratie ruimten en kantoren’ moet een ergonomische bureaustoel minimaal voldoen aan de volgende criteria:

  • Verstelbare zithoogte;
  • Verstelbare zitdiepte;
  • Vlakke zitting met verstelbare hellingshoek die vastgezet kan worden;
  • Afgeronde voor- en achterzijde van de zitting;
  • Afgeronde boven- en onderzijde van de rugleuning;
  • Vloeiende voorzijde van de rugleuning, zonder hoeken of knikken;
  • In hoogte verstelbare lendensteun;
  • In hoogte verstelbare armleuning;
  • In breedte verstelbare armleuning;
  • Draaibaar onderstel met 5 wielen;
  • Veilige, stabiele stoel zonder scherpe of uitstekende delen.

Een goede checklist om erbij te houden als u op zoek gaat naar uw nieuwe stoel !

Wilt u meer weten over ergonomische bureaustoelen en hoe deze uw medewerkers kunnen helpen? Neem contact op, onze experts vertellen u graag meer!

 

Op zoek naar een thuiswerkplek?  
KLIK HIER