Wat is het nieuwe werken?

 In Blog

Het Nieuwe Werken is een veel gehoorde term de laatste jaren, maar wat houdt het nu precies in? Voor wie is het nu precies geschikt, wat kun je er zelf aan doen en wat mag je van je werkgever verwachten? Brandenburg Verhuur legt je de definitie van het nieuwe werken uit en zet precies op een rij wat je kunt doen om dit op jouw werksituatie toe te passen.

Definitie van het Nieuwe Werken

Dik Bijl, zelfbenoemd ambassadeur van het Nieuwe Werken, publiceerde in 2007 het boek met de -niet geheel verrassende- titel “Het Nieuwe Werken. Hierin vat hij de kern van dit fenomeen treffend samen:

“Het Nieuwe Werken (HNW) is een visie waarbij recente ontwikkelingen in de informatietechnologie als aanjager gelden voor een betere inrichting en bestuur van het kenniswerk. Het gaat om vernieuwing van de fysieke werkplek, de organisatiestructuur en -cultuur, de managementstijl en niet te vergeten de mentaliteit van de kenniswerker en zijn manager.”

Het Nieuwe Werken draait om werken waar, wanneer en hoe jij dat het liefste doet. Het gaat dus niet om 8 uur op kantoor volmaken, maar het gaat erom dat je je taken volbrengt en doet wat volgens afspraak gedaan moet worden. Of dit nu thuis, in een koffiebar of in de stilteruimte op kantoor gedaan wordt.

Het is dus een geheel nieuwe kijk op werken, met meer vrijheden en mogelijkheden dan dat we ooit eerder op de werkvloer zagen. Flexibiliteit en zelfstandigheid staan hierin centraal, zowel van de kant van de werkgever als werknemer.

Millennials: duidelijke grens tussen werk & privé

Werk je in een bedrijf met veel Millennials of heb je veel mensen van deze leeftijd (geboren tussen 1980 en 2000) in dienst? Houdt dan in gedachten dat deze generatie graag een duidelijke scheiding aanbrengt tussen werk en privé. Ze vinden de vervaagde grens tussen deze twee zaken in hun leven lastig en houden liever een heldere lijn aan zodat ze weten wanneer het werk is opgehouden en ze hun tijd voor andere afspraken kunnen gebruiken. Dit blijkt uit onderzoek van dr. Stephan Corporaal, associate lector HRM & Smart Industry aan het expertisecentrum TechYourFuture. Hij promoveerde op een onderzoek naar de aspecten die jonge baanzoekers in hun werk en bij organisaties belangrijk vinden; dit bleek één van de belangrijkste conclusies. Van thuiswerken worden zij voor hun gevoel juist eenzaam, de Millennial beweegt zich liever tussen collega’s. Want juist sociale interactie en interesse tonen in elkaars leven (ook door de baas) zijn zaken die deze generatie meer werkplezier geven.

Wat kun je zelf doen voor HNW?

  • Het Nieuwe Werken is niet voor iedereen geschikt. Heb je thuis te veel afleiding, hecht je juist meer waarde aan contact met je collega’s en vergaderingen waarbij je elkaar fysiek ziet? Of ben je voor jouw werk afhankelijk van een team en/of traject waarbij je intensief samenwerkt? Dan is HNW misschien niet ideaal voor jou. Dan is de plek waar jij het beste tot je recht komt op kantoor.

Ook moet HNW passen bij het type bedrijf. Sluit het aan op de bedrijfsdoelstellingen en visie, de manier waarop er met medewerkers wordt omgegaan en de cultuur binnen het bedrijf? Dan zou HNW wellicht een goede keuze zijn die medewerkers wordt geboden.

  • Maak met je werkgever goede afspraken over de dagen waarop je wel en niet op kantoor bent. Maar spreek ook duidelijk af op welke manier je bereikbaar bent voor je collega’s, zodat de communicatie niet verloren gaat.
  • Een goede werkplek is erg belangrijk, zowel op kantoor als thuis als je overgaat op Het Nieuwe Werken. Let erop dat je rug voldoende ondersteuning krijgt, het bureau de juiste hoogte heeft en je beeldscherm precies is afgesteld op jouw gewenste ooghoogte. Deze zaken zijn erg belangrijk om rug- en nekklachten in de toekomst te voorkomen, op kantoor en thuis. Twijfel je of jouw kantoormeubilair voldoet aan de eisen? Lees dan onze blogpost over de ARBO richtlijnen voor kantoormeubelen.
 

Op zoek naar een thuiswerkplek?  
KLIK HIER